VPS ve VDS; bir sunucunun özel programlar kullanılarak kendinden daha küçük sanal sunuculara bölünmesine denir. Bir sunucu bölündüğü zaman küçük parçalar halinde aynı özellikte sonucular elde edilir, fakat bu bölünme farklı şekillerde yapıldığında farklı özelliklerde küçük sunucular elde edilmesi imkan dahilindedir.

Web siteniz gelişmeye ve ziyaretçi sayısı artmaya başladıkça, sitenizi barındırdığınız hosting paketi, sitenizin ihtiyaçlarına karşılık vermeyebilir ve kaynaklar yetersiz kalabilir. Bunun için hosting paketi aldığınız yerle iletişime geçerseniz sizi VPS/VDS paketlerine sitenizi taşımanızı önerir. Bu yazımızda VPS ve VDS sunucularının tanımını ve aralarındaki temel farkları anlatmaya çalışacağız.

VPS Nedir?

Sanal Özel Sunucu anlamına gelen VPS (Virtual Private Server), sanallaştırma yazılımı kullanılarak bir sunucunun kaynaklarının bölümlere ayrılmasıdır.

Bir sanal sunucu türü olan VPS, paylaşımlı hostingten daha iyi performans ve esneklik, VDS’den daha düşük fiyat sunar.

VPS veya sanal sunucu, fiziksel bir sunucunun birden fazla bağımsız sanal makineye bölünmesiyle oluşur. Bu şekilde, her VPS aynı makine içindeki alanı paylaşan diğer hesaplardan bağımsız bir şekilde çalışır.
Sanallaştırma teknolojisi sayesinde, her kullanıcının %100 kendine özel kaynakları vardır. Ayrıca, sunucuya kök erişimi olması projeniz için daha fazla bağımsızlık ve esneklik anlamına gelir.

 

VDS Nedir?

VDS; Virtual Dedicated Server ın kısaltılmışıdır. İnternetin kalbi olarak adlandırılan VDS ler ise sunucunun donanımsal olarak bölünmesi ile oluşurlar. İşlem sonunda oluşan VDS ler birbirlerinden bağımsız olarak, istedikleri işletim sistemini kullanabilirler. Bir VDS ye atanan özellik ve kaynaklar, ana sunucunun bölünmesiyle oluşan diğer VDS ler tarafından kullanılamaz. Ana sunucudan oluşturulan bir VDS de, bir problem ( VDS ye yapılan saldırılar, aşırı kaynak tüketimi vs…) meydana gelmesi durumunda, bundan diğer VDS ler kesinlikle etkilenmezler.

Bu bölüm üzerinden ihtiyacınız olan VDS/VPS sunucularına göz atabilirsiniz.

 

Faydalı Buldunuz mu?
(6640 defa görüntülendi. / 139 kişi faydalı buldu.)